marți, 18 ianuarie 2011

Internetul - scurt istoric


Infrastructura comerţului electronic – Internetul

Internetul a început să se contureze în anii 1960 în forma ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Net), care era o reţea alcatuită din mai multe computere aparţinând anumitor instituţii americane. La această dată, Razboiul Rece era în plină desfăşurare. Unul dintre obiectivele ARPA era să realizeze o reţea care să reziste eventualelor atacuri asupra sistemului.

În 1973, sistemul TCP/IP este propus ca un standard pentru ARPAnet. Acest standard este însă acceptat ca protocol standard abia la data de 1 ianuarie 1983. La această dată, ARPAnet ajunsese să asigure conectarea a 500 de centre. Această dată este considerată, în special de participanţii la proiect, drept naşterea Internetului. 

TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol)  reprezintă şi acum baza Internetului. TCP/IP face posibilă compatibilitatea dintre modele diferite de computere  folosind sisteme diferite de operare, cum ar fi UNIX, Windows, MacOS, Linux etc. În acest fel, Internetul era şi este cu adevarat  o platformă-independentă. 

În 1979 apare USENET, o reţea de calculatoare pentru cercetare. Conexiunea era de tip UUCP cu acces telefonic în comutaţie (dial-up), conexiune care mai este şi astăzi folosită de unele reţele de computere.

În anii 1980 şi începutul anilor 1990, când Internetul era folosit doar de un număr mic de cercetători, acesta arăta mult diferit decât arată astăzi. Principalele aplicaţii erau atunci E-Mail şi Newsgroups. Datorită metalimbajului foarte dificil, Internetul era folosit în acea perioada de către un mic grup de oameni din universitaţi şi institute de cercetare.